Les opzet
We beginnen natuurlijk met een gratis kennismaking. Bij deze kennismaking kan de (eventueel weer gestarte) leerling op het muzikale pad worden gestimuleerd. Ik geef les op een mooie Yamaha vleugel, maar een ‘gewone’ piano (Rich. LIPP & Sohn) heb ik ook.
Er leiden vele wegen naar Rome, maar als basisondersteuning worden de methoden van Alfred’s Piano Library als leuk en prettig ervaren. Voor verder lesmateriaal wordt gekeken naar ontwikkeling en interesse van de leerling. Mijn opzet is om de leerling met elke muziekstijl/periode te laten kennismaken: van Barok tot Pop. Van Bach (Barok 1750) tot Philip Glass en Einaudi (Minimal Music vanaf 1985 tot en met nu).
Eigen inbreng van stukken kunnen in het programma worden opgenomen. Gehoorontwikkeling (solfège) wordt spelenderwijs door de les gevlochten. Ook akkoordenleer – waardoor bijvoorbeeld een goede start gemaakt kan worden met eigen composities/improvisaties – wordt niet overgeslagen.
De piano geeft, behalve als een solo-instrument, ook prachtige mogelijkheden voor begeleiding en samenspel. Wie de beginnersfase voorbij is kan meespelen met andere instrumenten. Ik leen daarvoor muzikantjes bij collega’s. Ook stukken met vier handen (en zelfs zes!) kunnen in het lesprogramma.
Ik geef geen les op een keyboard of aan hen die alleen op dit soort instrumenten kan spelen of studeren. Een elektrische piano – mits met 88 toetsen – is prima.
Uitvoeringen – waar de leerlingen elkaar en meegenomen familie en vrienden hun pianospel kunnen laten horen – vinden bij voldoende belangstelling plaats in juni.